Българският форум, посветен на Дюн вселената и творбите на Франк Хърбърт

Потребител:
Парола:

Remember me

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Първият досег с Дюн
МнениеПубликувано на: Сря Фев 25, 2009 9:50 pm 
Site Admin
Аватар
Радвам се, че се появи. :) Правилно ли разбирам, че е имало предишен форум за Дюн? Да съществуват някакви останки от него или само спомени?

Профил Изпрати

МнениеПубликувано на: Сря Фев 25, 2009 11:57 pm 
Моят първи сблъсък беше също с комикс, но доколкото си спомням - беше в списание "Дъга". Комикса не беше много силен и хич не ме е запалвал. После книгата ми препоръчаха приятели. Бяхме една банда читатели, 6 хлапета, и всяка яка хубава книга, която някой прочетеше, минаваше през всеки. Не помня кой пръв попадна на Дюн, но помня ефекта, който ми оказа. Аз принципно много обичам да препрочитам любими книги - доста книги съм чел десетки пъти. Но втория том на "Галактика" съм го чел над 50 пъти. Знаех го почти наизуст. Една от малкото книги в която с всеки прочит откривах нови неща. Беше магическо.
Продълженията също са много добри, макар че за мен са от малко по-нисък ранг - като последната (Еретиците) ми е направо отвратителна. Но заради "Дюна" Франк Хърбърт си остана завинаги в топ 5 на моята класация за автори.
Гледах първия филм доста по-късно и ме отврати тотално. Мислех си, че не може да се филмира по-зле, но се оказа че може... Новият филм е върхът на тъпотията. Като го гледах имах чувството че сценаристът е прочел един-единствен път книгите и е решил да не си губи времето повече... Вкарал е колкото може повече детайли и с това си е свършил работата.
Та така. Със Стилгар се знаем доста добре. Няма да забравя как като влязох за първи път в IRC канала му се сринах от смях - всички бяха с имена на герои от книгата - и единственият с правилен спелинг беше Стилгар (то неговото просто няма къде да се обърка). А аз бях чел книгите и в оригинал - та знаех как се пишат имената. И почнах да ги поучавам - а те да се сърдят... беше купон :)

Мерси за този форум. Може би е време пак да препрочета книгите...

"May your knife chip and shatter."

Профил Изпрати

МнениеПубликувано на: Пет Фев 27, 2009 11:11 pm 
Аватар
Много се радвам да те видя тук ;) .
Paganel написа:
Моят първи сблъсък беше също с комикс, но доколкото си спомням - беше в списание "Дъга".

Де да беше в "Дъга"... вече щяхме да го имаме.

Профил Изпрати

МнениеПубликувано на: Нед Мар 01, 2009 6:32 pm 
Аватар
Не знам кога за първи път съм се сблъскал с "Дюн" като понятие, но когато го видях преди мнооооооооого време в библиотеката, знаех че е велика книга. Взех събрания том на "Дюн" + "Месията" и я прочетох. Останах изключиелно променен :) Преди няколко месеца прочетох "Децата" и "Бог-Император" сега ще почвам третия събран том.

Профил Изпрати

МнениеПубликувано на: Сря Мар 04, 2009 10:09 pm 
Аватар
Намерих Дюн като 2 томчета от Библиотека "Галактика" 87 и 88 в домашната библиотека. Бях 6-ти клас.

Профил

МнениеПубликувано на: Съб Мар 07, 2009 4:31 am 
Аватар
Хмм, не помня името на списанието , бях прекалено малък , но беше доста добре нарисувано...
Вече бях чел книгата обаче... (имах по голяма сестра която имаше 100 и нагоре от "библиотека галактика") и само за да не се допускат тъпи грешки, незнам кой го беше писал погрешно : Дюн 1 е 90та а Дюн 2 е 100на от тази поредица а не ..... няма да се изразявам цинично... Atreides Heavy factory !

Профил Изпрати

МнениеПубликувано на: Нед Мар 22, 2009 11:54 pm 
6-ти клас, първата ми фантастична книга, след това последваха стотици други, но тази е най-незбравимата. Колко пъти я препрочитах през годините ми е трудно да преценя.

Профил Изпрати

МнениеПубликувано на: Съб Окт 24, 2009 9:44 pm 
Откакто преди много години даваха поредицата на Холмарк по бтв ако не се лъжа две или три поредни съботи и аз по някакво стечение на обстоятелствата все ги изтървах.Постоянно общо взето си мислех за книгата (мислех че е само 1) докато не открих една малка книжка на издание галактика в библиотеката вкъщи , само че преди да я прочета видях че там беше само половинта от първата книга и отново я прибрах.Години по късно си купих и трите тома наведнъж.Първия том го прочетох за около 20тина дена, втория и третия обаче ми отнеха повечко време.

Така и не гледах филмите понеже след като прочетох книгите никога не ми харесаха геройте от филмите (най вече Гърни Халик :)) Филма на Линч го гледах до около 20тата минута и го спрях а на холмарк така и не ги гледах.

Яд ме е единствено че поредицата свърши по невероятен начин и уви никога няма автора й да напише следващата книга ( Франк Хърбърт имам предвид).Като дочетох и последата ми се скъса сърцето , имаше доста драматичен край за някои от геройте (да не казвам имена за да не разваля на някои които не е прочел книгите удоволствието).

А книгите които впоследствие са издадени от сина на Ф.Хърбърт не мисля да ги чета (ако въобще са издадени на български).

Профил Изпрати

МнениеПубликувано на: Нед Окт 25, 2009 10:07 am 
Аватар
Гърни е Пич в Холмарските бози :)
Иначе добре дошъл в леко заспалия ни форум :)

Профил Изпрати

МнениеПубликувано на: Нед Яну 31, 2010 1:52 am 
Запознах се с Дюн, когато си търсех нещо за четене в семейната библиотека. Намерих доста разкъсано издание на първата книга и си спомних че съм гледала филмът (Холмарк продукцията) но много отдавна, някъде преди 3-4 години. Спомних си, че ми направи впечатление като филм. Започнах да чета книгата и не знам какво стана, това е една от малкото книги,които са ме пристрастявали. Прочетох Дюн, след това си купих първият том от новото издание и още повече се влюбих. Сега ще купя и останалите 2 тома. 500 стр. за 4 дни и то такъв формат , това ми е лично постижение. Веднъж се замислих, че тази книга е за литературата това ,което е Star Wars за киното-Революция. ВЕЛИКОЛЕПНА КНИГА!

Профил Изпрати

Напиши нова тема Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща